maj 1, 2022

Marklyft för idrottare – Så väljer du rätt variant

Marklyft för idrottare

Nyligen fick jag en fråga från en idrottare i min elitcoaching-program om marklyft och dess olika varianter. Frågan var om hex bar marklyft var bättre än traditionell marklyft.

Först och främst är det viktigt att förstå att en övning är varken bra eller dålig. Det beror helt enkelt på syftet och vad du har för mål med övningen.

Se träningsövningar som ett verktyg i verktygslåda. Det finns flertalet olika skruvmejslar, de är inte dåliga, utan alla har olika syften.

Det är ditt jobb som idrottare eller tränare att bestämma vilket verktyg som är bäst lämpat för att få jobbet gjort för det resultat du vill uppnå.

När jag tittar på varje marklyftvariant tänker jag på några saker:

Vilken stimulans vill vi jag ha?
Vilka färdigheter vill jag överföra från träning till tävling?

Låt oss nu gå in på 3 olika marklyft varianter som jag använder för idrottare.

TRAP BAR MARKLYFT

Anledningen till att jag gillar trap bar marklyft är på grund av sin överföring till idrottsspecifika rörelser. Denna övning lägger mindre belastning på ländryggen, säte och baksida lår och lägger mer tyng på framsida lår eftersom bålen kan vara mer upprätt.

Detta gör övningen till en hybrid mellan knäböj och en marklyft. Idrottare kan också lära sig och utföra denna rörelse lättare än traditionell marklyft, vilket gör den perfekt för nybörjare och yngre idrottare.

Ytterligare en anledning till att jag gillar denna variant är för att det även är lätt att träna power och hoppträning med den. Detta kan leda till förbättringar som ökad sprinthastighet och ett högre vertikalt hopp.

TRADITIONELL MARKLYFT

Om syftet är att stärka upp rumpa, baksida lår och ländrygg i hög grad fokuserar jag på traditionella marklyft. Ett annat syfte till att använda övningen är att den även är en del i rörelser inom olympiska lyft. Så om man vill kunna utföra stöt och frivändningar bör man även kunna utföra traditionell marklyft med god teknik.

SUMO MARKLYFT

Jag använder sumo marklyft av flera skäl, bland annat för idrottare som vill utveckla kraft i sidoplan. En ishockeyspelare måste till exempel kunna skapa mycket sidokraft i sin skridoåkning.

Sumo marklyft hjälper till att bygga specifik styrka genom sin breda position och vid lyftet tänka på att sprida golvet med fötterna. Övningen har även visat sig stimulera framsida lår, sätesmuskeln samt insida lår i högre grad än traditionell marklyft samtidigt som den är snällare för ryggen.

Så vilken marklyftsvariant ska du använda?

I slutändan bör ditt träningsprogram spegla vilken tidpunkt du befinner dig under säsongen och dina övergripande mål för den träningscykeln.

Att välja rätt övning för rätt individ och rätt tillfälle är inte alltid så lätt. Det är av denna anledning som programmet Athlete Performance Mentorship (APM) finns.

Ett program som förutom skapar individuella träningsplaner även testar, stöttar, coachar och utbildar idrottare till att bli elit i sin idrott.

Är du intresserad av att veta mer om programmet?

Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation idag, maila till info@readytoperform.se

0 Comments

Leave A Comment

Lämna ett svar